Naša priča

Music Art Project, u partnerstvu sa čuvenim El Sistema pokretom, od 2014. godne radi na ostvarenju cilja socijalne inkluzije i razvoja dece kroz muziku. Inovativni program grupnog učenja muzike u okviru dečijih i omladinskih orkestara i horova Muzika nade pruža deci kreativno i organizovano vreme van ulica, gde u bezbednom i inspirativnom okruženju kroz bogato muzičko iskustvo istražuju svoj potencijal, imaju priliku da uče i razvijaju se holistički, spašavajući na taj način mnogu decu od kriminala i društvene marginalizacije. 

Cilj inovativnog El Sistema modela muzičke nastave je da kod dece razvije i poboljša vrednosti i osobine koje će u budućnosti pomoći da se formira bolje društvo. Osnovana od strane vizionara, muzičara i ekonomiste dr. Hose Antonia Abrea, 1975. godine u Venecueli, El Sistema je svoj rad zasnovala na radosti grupnog muziciranja kako bi osnažila decu i mlade iz različitih kulturnih miljea, omogućila im da se povežu i budu shvaćena i prihvaćena unutar zajednica iz kojih potiču i čijoj transformaciji El Sistema programi primarno teže.

Uspešnost ovog revolucionarnog pristupa, koji je UNESCO proglasio za najbolji socijalno-inkluzivni program na svetu, inspirisala je mnoge i postigla da trenutno na stotine sličnih programa muzikom dotakne i poboljša živote preko 4 miliona dece u preko 60 zemalja širom sveta. Među osnivačima i Ambasadorima programa inspirisanih El Sistema pokretom nalaze se: Jo Jo Ma, Klaudio Abado, Plasido Domingo, Francisko Pačo Flores, Gerald Virt, Gustavo Dudamel, Nikola Benedeti i mnogi drugi.  

Orkestri i horovi nade, predstavljaju savršen model inkluzivne zajednice zasnovane na medjusobnom poštovanju, zajedništvu, saradnji i toleranciji, podižući generacije kreativnih lidera koji se oslanjanju na svoje sposobnosti i jedni na druge. Osećanje lične vrednosti, pripadnosti, samoefikasnosti i nade je ono najdragocenije što program Muzika nade pruža svojim polaznicima, dajući dečjoj duši prostora za rast i motivaciju koja ga čitavog života vuče napred, ka sve višim ciljevima.