Programi Muzike nade

Svako dete treba da pronađe svoj glas ili idealan instrument koji će mu pomoći da na autentičan način izrazi ono što jeste, misli i oseća. Na taj način gradimo stabilne mlade ličnosti koje u sebi nose veliki potencijal za stvaranje harmoničnog sveta oslanjajući se na svoje kvalitete i jedni na druge.

NAŠI PROGRAMI

 

Muzika kroz pokret

Za napredovanje u muzici, posebno kada smo na samom početku, važni su kontinuitet i kvalitetna motivacija. Pre odabira muzičkog instrumenta potrebno je upoznati se sa najvažnijim i najlepšim od svih – našim glasom i telom. Muzika kroz pokret obavezan su osnovni deo svakog programa gde dva puta nedeljno svi naši polaznici imaju priliku da na zabavan, kreativan i angažovan način uče osnovne muzičke pojmove, note, upoznaju se sa različitim žanrovima i njihovim nastankom kroz rad na uzrastu prilagođenom i raznovrsnom repertoaru. Kada radimo na razvoju svog glasa radimo na slobodi izražavanja i samopouzdanju, dok kroz osvešćivanje ritma pomoću korporalnih perkusija radimo na koordinaciji i razvoju telesne inteligencije što je izuzetno korisna i važna priprema za sviranje na bilo kom instrumentu.

Glas za nas

Na program “Muzika kroz pokret”, za one koji su kao svoj omiljeni instrument odabrali glas, prirodno se nadovezuje program “Glas za nas”. Nakon savladanih osnova, kroz časove hora pored sposobnosti slušanja, timskog rada i osvešćivanja sopstvenog tela kao rezonatne kutije, radimo na tehnikama disanja, pravilnom držanju i postavci glave i vilice, ali se pre svega dobro zabavljamo podižući dečiju svest o tome da svaki glas, ma koliko u početku zvučao tanano, može da odjekne daleko. Pored toga što se “dobar glas daleko čuje” brojni nastupi nas uče i kako naš glas može doprineti kreiranju bolje budućnosti za sve.

Ritam života

U muzici prvo je nastao ritam. Svi ga prirodno nosimo u sebi. Naše srce je naš lični tam-tam koji svira u ritmu naših osećanja. Polaznike ovog programa izuzetno motiviše mogućnost bržeg napredovanja, vesela i bučna atmosfera, kao i intenzitet rada i telesna angažovanost na časovima perkusionističkih ansambala različitih nivoa koji se odvijaju 2 puta nedeljno. Preko različitih udaračkih instrumenata učimo da zvuk može nastati na mnogo načina, kao i da svaki ton i šum imaju zasluženo mesto u stvaranju “simfonije života i sklada”.

Strune srca

“Kraljevska” porodica gudačkih instrumenata dočekuje naše najsenzitivnije, ali i najstrpljivije i najistrajnije polaznike raširenih ruku . Violina, ili “kraljica srca”, je instrument koji zahteva puno pažnje i posvećenosti ali zato onome ko njome ovlada pruža mogućnost da dotakne srce svakog slušaoca. Program “Strune srca” pored individualnih časova gudačkih instrumenata uključuje i gudački ansambl/orkestar. Kao što nijedan vladar ne može uspešno vladati sam, tako i naša “kraljevska” gudačka porodica najbolje napreduje kroz vršnjačku podršku, stimulišući grupni rad i muzički dijalog. Na našim časovima posebno smo posvećeni razvoju emocionalne inteligencije, ovladavanju i kanalisanju naših osećanja i raspoloženja kako bismo ih umeli što bolje utkati u muziku koju stvaramo.

Dah promena

Moglo bi se reći da je pored frule truba naš najvažniji nacionalni instrument, zar ne? Naši programi posebno su posvećeni negovanju tradicije i podizanju sviračkog umeća naših talentovanih i često samoukih polaznika prevashodno limenih, ali i drugih duvačkih instrumenata na najviši mogući nivo. Program “Dah promena” podrazumeva časove različitih duvačkih instrumenata, kao i probe mešovitih duvačkih ansambala. Kroz ovaj program polaznici različitih sviračkih nivoa kroz podršku starijih i iskusnijih vršnjaka, domaćih i inostranih mentora upoznaju se sa naprednijim tehnikama sviranja, kao i raznovrsnim repertoarom koji uključuje kako tradicionalnu muziku različitih etničkih skupina naše zemlje, tako i klasični simfonijski i operski repertoar.

Muzika drugarstva

Pored standardnih gudačkih i duvačkih orkestara, naši centri često okupljaju i nestandardne odnosno mešovite ansamble sastavljene od entuzijastičnih mladih instrumentalista koji se u okviru centara sastaju minimum 2 puta nedeljno i razvijaju svoj muzički dar i timski duh u okviru svoje raznovrsne muzičke porodice. Vodje naših nestandarnih ansambala raznovrstan i atraktivan repertoar, koji se sastoji od poznatih klasičnih dela, najlepše tradicionalne muzike, ali i naših omiljenih filmskih i pop numera, prilagođavaju različitim izvođačkim nivoima i izuzetno raznovrsnom instrumentarijumu. Ansambli se vrlo često na redovnim lokalnim nastupima spajaju sa horom, te je svaki nastup za naše polaznike neprocenjivo i inspirativno muzičko iskustvo.

Mlade nade

Svi naši programi posebno posvećuju pažnju vrednostima i veštinama koje našim polaznicima mogu omogućiti srećniju i stabilniju budućnost, kvalitetnije međuljudske odnose i čine osnovu za njihovo dalje lično i profesionalno napredovaje. Svaki polaznik koji pokaže podjednako izuzetno napredovanje u socijalnim i muzičkim veštinama na redovnim časovima ima mogućnost da ih dalje usavršava kroz usmeravanje u okviru programa “Mlade nade”. Polaznici ovog programa predstavljaju pozitivan uzor svojim mlađim kolegama iz centra, ali i šire ne samo kao muzičari, već kao ljudi, dobre kolege, drugari i lideri sekcija nacionalnog simfonijskog orkestra “Muzika nade”. Pored negovanja i razvijanja liderstva kroz vršnjačku podršku, polaznici programa “Mlade nade” imaju mogućnost besplatnog stručnog usavršavanja kroz specijalizovane majstorske kurseve i seminare, kao i međunarodna gostovanja na insternacionim orkestarskim kampovima.