Od 21. do 30. avgusta, preko 200 mladih muzičara iz 27 evropskih zemalja okupilo se na Univerzitetu Milano-Bicocca. Uz podršku 30 nastavnika i četiri muzička direktora, mladi instrumentalisti su zajedno vežbali u intenzivnom periodu proba, koji je kulminirao na dva izvanredna koncerta.

Nakon nastupa sa Omladiskim simfoijskim orkestrom Karakasa u milaskoj “Skali” njihove pretposlednje večeri 28. avgusta, SEYO je završio letnji kamp u velikom stilu finalnim nastupom29. avgusta u teatru “Arcimboldi” pred oko  5.000 slušalaca – najvećem koncertnom prostoru u Milanu! Koncerti su održani u sklopu  „Milan Ekspo 2015”, koji ima za cilj da promoviše kulturu i razumevanje među narodima, kao i očuvanje i zaštitu kulturnog  identiteta na dobrobit budućih generacija.

Muzički program za ove dve večeri odražavali su susret različitih tradicija koje se prepliću u okviru SEYO orchestra. Pored italijaskog repertoara n program su bila ključna simfonijska dela, kao što je “Sloveski mars” Čajkovskog op. 31, Šostakovičeva “Praznična uvertira” op. 96 i Sibelijusov “Andante Festivo”. Naravno, neizostavni deo SEYO repertoara su i južnoamerički ritmove i melodije i niz posebno živahnih kompozicija koje obezbeđujuc obilje atmosfere i senzacionalan prikaz energije u zvuku i ritmu.

Najtalentovaniji mladi muzičari iz Škole za muzičke talente iz Ćuprije, koji su se od oktobra prošle godie priključili El Sistema programu, bili su odabrani da predstavljaju Srbiju na ovom prestižom letnjem muzičkom kampu, a kako bismo Vam dočarali delić atmosphere koju su oni doživeli delimo sa Vama ovaj veseli video.