Letnja rezidencija SEYO18, čiji su domaćini bili Sistema England i Sistema Europe, održana je na novom Kraljevskom konzervatorijumu u Birmingemu od 18. do 28. avgusta, gde je mlade muzičare vodio tim izuzetnih međunarodnih nastavnika i muzičkih direktora iz mreže Sistema Europe, the Chineke! Orkestra i Kraljevskog konzervatorijuma u Birmingemu.

Peto izdanje Omladinskog orkestra Sistema Europe (SEYO) dovelo je preko 200 muzičara uzrasta od 10 do 21 godina i 50 nastavnika iz 20 evropskih El Sistema muzičkih programa iz 15 zemalja u London i Birmingem. Slaveći moć muzike da ujedini nacije, kulture i mlade ljude u vremenima izazova i za UK i Evropu, još 400 dece iz lokalnih projekata (The Nucleo Project, In Harmoni Telford i Sistema England Ioung Leaders) takođe se pridružilo SEYO18 kako bi učestvovali u masovnim nastupima na završnim koncertima.

Nastupi u legendarnoj londonskoj Festivalskoj dvorani i veličanstvenoj Simfonijskoj dvorani u Birmingemu dočarali su jedinstveni duh globalnog pokreta Sistema dok su slavili zaostavštinu Leonarda Bernštajna kao deo Bernstein 100, serija svetskih proslava povodom 100. rođendana slavnog muzičara i humanitarca. SEYO18 je takođe na svoj repertoar uvrstio i savremene kompozitore, kao što su Errolin Vallen i Vinton Marsalis, a čuvena mlada violinistkinja Nikola Benedeti pridružila se kocertu sa završnim izvođenjem zadivljujućeg stava Marsalisovog Koncerta za violinu, napisanog specijalno za nju.

Omladinskim orkestrom Sistema Europe dirigovali su Saša Gecel (Austrija), Džesika Kotis (Velika Britanija/Australija), Hesus Uzkategi (Venecuela), Etjen Abelin (Superar Suisse i suosnivač SEYO, Švajcarska), Samjuel Matus (muzički direktor Turske muzike za Mirovnu fondaciju, Gvatemala) i Huan Carlos Mađorani (umetnički direktor portugalskog orkestra Geracao, Venecuela).