9 polaznika – 1 misija

Devet odabranih polaznika programa „Muzika nade“ odletelo je ovog jula za vreli Madrid kako bi se udružili sa još 17 evropskih delegacija sa kojima delimo vrednosti, ciljeve i viziju El Sistema pokreta. Kruna naše sezone bio je gala koncert u madridskom Nacionalnom auditorijumu 14. jula sa 140 svirača uzrasta od 12 do 20 godina koji sačinjavaju Omladinski Orkestar Sistema Evrope (SEYO – Sistema Europe Youth Orchestra).

Koncert je predstavljao svečanu završnicu šeste letnje orkestarske rezidencije SEYO 2022 koja je trajala od 7. do 15. jula u Madridu. SEYO orkestar je ponovo, posle duže pauze zbog pandemije, preneo na publiku svoju tipičnu strast podstaknutu raznolikošću svojih članova i velikom zajedničkom trudu utkanom u nedelju intenzivnih priprema i saradnje izvođača, umetnika i profesora. Dela Baha, Sibelijusa, Holsta, Musorgskog i drugih velikana umetničke muzike zazvučala su u jednoj od najvažnijih evropskih koncertih dvorana pod vođstvom čak pet dirigenata: Etjen Abelina, Hose A. S. Marina, Ron Dejvis Alvareza, Lare Diloj i Joane Sijeralte.

Muzički kamp, kao i svako veliko i intenzivno iskustvo bio je doživljaj sezone za polaznike programa Muzika nade koji su svojim posvećenim radom, muzičkim napretkom, ali i društvenom odgovornošću zaslužili svoje mesto u ovom prestižnom omladinskom orkestru. Slogan “Sviramo da bismo promenili svet” predstavlja zajedničku misiju mladih svirača da kroz strast, posvećenost, saosećajost i odgovornost muzikom uzdižu sebe, jedni druge, a potom i čitavo društvo. Pored muziciranja učesici su se posvetili i promovisanju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija kroz orkestarsko iskustvo. Dan uoči gala koncerta 13. jula orkestar je održao i ulični performans na užurbanom madridskom trgu Kolon. 

U našoj delegaciji rame uz rame stajali su mladi perspektivni muzičari – beogradski srednjoškolci i polaznici dvogodišnjeg perkusionističkog programa u OŠ „Branko Pešić“. Posebno smo ponosni što su jedni drugima tokom kampa bili dragocena podrška i pomoć.

Zašto kažemo muzika a mislimo na nadu!

“U programu “Muzika nade” svi se trudimo da kroz muziku ostvarimo bolje životne šanse za naše vršnjake kojima je potrebna podrška, a koja su takođe deo našeg orkestra. Ovo je moj prvi SEYO  i oduševljena sam koliko smo zajedno uspeli da postignemo za samo sedam dana. Bilo je tu mnogo zajedničkog rada, ali smo kroz to intenzivno iskustvo sklopili neraskidiva prijateljstva i čini mi se da smo se vratii i kao inspirisani svirači i bolji ljudi.“ – Anđela Protić, klarinetiskinja 17 god.

Iskustva i uspomene sa kojima smo se vratili su nas inspirisale da nastavimo da gradimo svet o kom sanjamo, a ogromnu zahvalnost dugujemo svima koji su nas na ovom putu bodrili i pomogli nam da skočimo stepenicu više i iskusimo na nedelju dana kako izgleda kad u društvu vlada sloga, razumevanje, požrtvovanost i muzika.

U Asocijaciji Music Art Project dali smo sebi za pravo da idemo u korak sa svetom! U Madridu, Milanu, Srebrenici,  Beogradu, Novom Sadu…..naši polaznici su bili spremni, ponosni na to ko su i odakle dolaze i otvoreni da sklapaju poznanstva i napreduju.

Naravno projekti i ovakvi nezaboravni trenutci uspeha za njih i za nas traže strukturu kao i organizaciju, Traže vreme kao i posvećenost. Traže pripremu kao i ambiciju. Sve to imamo mi – MAP, ali ne možemo sve sami bez vas.

Za ovakve aktivnosti potrebne su nam Vaša podrška i Vaše donacije. Zato smo I pokrenuli kampanju doniranja.

Pozivamo vas da postanete mesečni kontributor i donator programa ‘’Muzika Nade!

Poklanjamo vam  uživo snimak celog koncerta u Nacionalnom auditoriumu u Madridu (na ovom linku ).

Gracias!